Inspiration

Det hälsosamma livet

14 mar, 2016

  • Inspiration
  • Utopia
shutterstock_132623894

Ett något kontroversiellt och omdiskuterat ämne är ju verkligen kosthållning. Vad betyder egentligen “hälsosam” och var går gränserna åt vardera håll?

 


Förskjuter du gränsen står du på kanten till klippan som kan kasta dig ner i en ond cirkel som i värsta fall har exitskylten “ätstörningar”, och förskjuter du den åt andra hållet kan du plötsligt snubbla över linan och landa på rygg med en oönskad övervikt att ta itu med.

Oavsett spår ligger du där som en inoljad skalbagge på rygg med svårigheter att resa dig upp och komma tillbaka på banan. Men det är viktigt att komma ihåg att detta är inte din ändstation, utan det hälsosamma livet finns där ute redo att omhändertagas av just dig! Vilket är då “det hälsosamma livet”? Många kan tycka att det stavas balans. Balans i livet och harmoni i magen. Strövar du omkring i affären osäker på vad du ska peta ner i vagnen, välj då jordnära råvaror och undvik halvfabrikat, lär dig hur man tolkar innehållsförteckningar och ta avstånd från saker du inte kan uttala. Plocka ned varor du kan vara stolt över när du lastar upp dem på bandet, undvik saker du vill gömma bakom toarullarna och välj alla tre makronutrienter protein, fett och kolhydrater för att skapa den omtalade balansen.

Och hur glad blir man inte när man öppnar kylen där hemma och ser massa glada färger som lyser mot en? Frukt och grönt är suveränt att ha både till middagen och som mellanmål. Var också lite kreativ och välj hellre en naturell yoghurt eller kvarg som du smaksätter själv med bär, Funlight eller lite härlig kanel och kardemummablandning. Havregryn är också en basgrej man kan dra stor fördel av att ha hemma i skåpen och som går att blanda med nästan vadsomhelst. Möjligheterna till variation är oändliga!
Var också lite kritisk när du betraktar “hälsokost”hyllorna; bara för att vissa varor befinner sig under den rubriken kanske det inte är helt hugget i sten att de faktiskt är det. Här igen: kolla ingredienserna, sök efter bovar i innehållsförteckningen och välj med omsorg.

Med balans följer ju inte bara extremnyttiga val i livet, vid fikabordet och på affären, utan även att tacka ja till en chokladbit här, eller hålla en väl efterlängtad godisdag där. Kom ihåg att det inre välmåendet ibland faktiskt kräver att du sätter dig ner med gott sällskap och tar dig en godispåse, men också förmågan att kunna njuta av en färgglad fruktskål.

 

Vid pennan: Daniela Krooks Student vid Tränarprogrammet Umeå Universitet